Analfabetka

http://www.knihydobra.cz/image/cache/data/*Eva/29.05.2014/analfabetka-120x120.JPG

Analfabetka, která uměla počítat

~Jonas Jonasson

2. knížka od Jonase Jonassona je stejně úžasná jako jeho 1. dílo-Stoletý stařík. Přijde mi, že autor je trochu ulítlý na atomové bomby, protože jak v první knize tak i zde hlavní hrdina/ka sestrojí nebo alespoň pomůže při sestrojení atomové bomby.

Tato knížka vypráví o černošce Nombeko, která se narodí v Sowetu, v slumu v Jihoafrické republice. Od 5ti let pracuje jako vynašečka latrín a díky svému umění počítat to dotáhne až na vedoucí úřadu. Jelikož je ale chytřejší než její nadřízení, brzy dostane padáka. Po jendom černochovi zdědí velký majetek a tak se v 15 letech rozhodne ze Sowetu odejít. Po nešťastné nehodě pracuje za trest téměř 11 jako služka u jednoho neschopného inženýra, kde také dojde na atomovou bombu.

Autor mezitím vypráví i o Ingvarovi, zatvrzelém monerchistovi, který se ale díky jedné trapné situaci změní v antimonarchistu a snaží se krále zničit. K tomu se snaží vychovat i své 2 syny Holgery (z nichž jeden vlastně neexistuje), dokud ho nezabije Lenin.

Dál už vám nic neprozradím, ale opravdu doporučuji-obdivuji autora, jak dokáže do jedné knížky zamotat několik naprosto nereálných situací, ale tak, že v knížc znějí naprosto reálně a ještě k tomu jsou vtipné. :3

Přidat komentář

Autor:

Text:

:) ;) B) :( :'(
:P :D XD *yes* *no*
:* :[ *rolleyes* *rofl* :O

Opište tento text:

CAPTCHA

Komentáře